jogurt probiotyk

Probiotyki są nazywane “dobrymi bakteriami”, które odbudowują mikroflorę jelit, a także przyczyniają się do produkcji niektórych witamin. Jakie właściwości mają probiotyki? Dla kogo są wskazane?

Czym są probiotyki?

Probiotyki to mikroorganizmy, które w dużym stopniu odpowiadają za stan układu pokarmowego człowieka. Występują w wielu naturalnych produktach spożywczych i są również dostępne jako suplementy. Probiotyki po wprowadzeniu do organizmu kolonizują się w przewodzie pokarmowym, zwłaszcza w jelicie grubym, wywierając korzystny wpływ na nasze zdrowie. Zasada działania probiotyków opiera się na ich zdolności do poprawy mikroflory jelitowej. W szczególności wpływają na kwasowość soku żołądkowego – utrudniają rozmnażanie się szkodliwych bakterii. Probiotyki stabilizują także pracę żołądka. Probiotyki można dodawać do diety przy: biegunce po antybiotyku (może pojawić się nawet kilka tygodni po odstawieniu antybiotyku), biegunce w podróży, ostrej biegunce u dzieci, infekcji rotawirusami (czyli tzw. „grypie żołądkowej”) oraz zespole jelita drażliwego. Po wchłonięciu do jelita probiotyki przylegają do jego ścianek. Zakwaszają także środowisko jelita oraz chronią ścianki jelita przed bakteriami gnilnymi i chorobotwórczymi. Stosowanie diety dostarczającej odpowiednią ilość probiotyków (jak np. dieta pudełkowa) prowadzi do pozytywnych skutków dla zdrowia. Probiotyki: wspomagają wchłanianie witamin i składników odżywczych, zapobiegają biegunkom, obniżają poziom złego cholesterolu u osób starszych, zwiększają odporność, w tym odporność immunologiczną i zmniejszają podatność na rozwój alergii u dzieci.

Gdzie występują probiotyki i kiedy powinniśmy je spożywać?

Probiotyki występują w niektórych produktach żywieniowych, specjalnych produktach probiotycznych oraz w suplementów. W suplementach i produktach probiotycznych znajdziemy m.in. pałeczki kwasu mlekowego (czyli Lactobacillus), Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei oraz Lactobacillus plantarum. Przy przyjmowaniu różnych leków i antybiotyków konieczne jest stosowanie produktów osłonowych jak np. bifidobakterie i drożdżaki. Poza tym bakterie probiotyczne znajdują się w naturalnych produktach probiotycznych, czyli przede wszystkim w: maślankach, jogurtach, zsiadłym mleku, kefirach. Zapalenie okrężnicy i zapalenie żołądka to Bezpośrednimi wskazaniami do przyjmowania probiotyków jest zapalenie żołądka, biegunka oraz w okresie przyjmowania leków, które tego wymagają. Poza tym probiotyki grają ważną rolę w codziennym życiu, dlatego warto zadbać o swoją dietę i upewnić się, że dostarcza potrzebną ilość probiotyków. W stworzeniu pełnowartościowej diety może pomóc dieta pudełkowa Częstochowa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here