Żylaki nóg to wstydliwy temat. Ich nieatrakcyjny wygląd i nieprzyjemne dolegliwości sprawiają, że chcemy się ich jak najszybciej pozbyć. Czy można usunąć żylaki, korzystając z domowych sposobów?
Przeczytaj też: http://www.jestemprzytobie.pl/zylaki-poznaj-domowe-sposoby-na-walke-z-nimi/
Żylaki nóg a aktywność fizyczna
W profilaktyce żylaków kończyn pomaga przede wszystkim ruch. Wszelkiego rodzaju sporty i aktywności fizyczne o mniejszej intensywności usprawniają krążenie krwi w naszych żyłach. Przy problemach z żylakami szczególnie polecane są pływanie, joga i jazda na rowerze, ponieważ pomagają wzmocnić nogi bez ryzyka kontuzji. Najważniejsze, żeby wybrane aktywności ruchowe nie były dla naszego organizmu zbyt obciążające, bowiem żylaki nóg często są powiązane z nadciśnieniem tętniczym, przy którym intensywne treningi mogą poważnie zagrozić naszemu zdrowiu.
Żylaki nóg a dieta
Żywność, którą spożywamy, również może nam pomóc w skutecznej walce z żylakami kończyn. Są to przede wszystkim produkty bogate w błonnik wspierający pracę jelit. Zaparcia są groźne dla naszych żył. Aby oddać stolec, musimy dość mocno wysilić nasz organizm. W ten sposób może powstać wysokie ciśnienie śródbrzuszne, które jest w stanie nadwyrężyć i widocznie zdeformować zastawki żylne. Do pożywienia bogatego w błonnik należą produkty takie jak: pełnoziarnista pszenica i owies, siemię lniane, orzechy, fasola oraz warzywa i owoce, w szczególności brokuł, kalafior, karczoch, cebula, marchew, batat, awokado, pomidory czy śliwki.
Żywność bogata w potas, także może wyraźnie wspomóc profilaktykę żylną. Ten pierwiastek skutecznie rozprawia się z zatrzymywaniem wody w organizmie odpowiedzialne za zwiększoną objętość krwi i ucisk zastawek żylnych, tworząc uporczywe żylaki. Aby pozbyć się nadmiaru wody z naszego ciała, powinniśmy spożywać między innymi takie produkty jak: jogurty, orzechy, tłuste ryby, drób, banany, pomidory czy warzywa liściaste. Warto w swojej diecie uwzględnić też pożywienie bogate we flawonoidy, które poprawiają krążenie krwi i obniżają ciśnienie tętnicze. Źródłem tych przeciwutleniaczy są warzywa – czosnek, cebula, papryka, brokuł, szpinak – oraz owoce – cytrusy, winogrona, jabłka, truskawki, wiśnie i jagody.
Zobacz także: http://www.latawcedmuchawce.pl/cebula-nie-tylko-smaczna-ale-i-zdrowa/