wydarzenia

Wydarzenia kulinarne to część mojej przygody z gotowaniem. Przyjąłem zasadę, że każdy organizowany przeze mnie event ma charakter edukacyjny. Nadrzędnym celem jest pokazanie moim gościom wielkiej różnorodności w kuchni.

„Wielkie żarcie na tratwie”, 2012  tratwa

Wraz z Asią z bloga Na Cztery Widelce zaproponowaliśmy „obiad na tratwie”. W trakcie 1,5 godzinnego pływania tratwą po zalewie w Supraślu, można było spróbować aż 8 dań, które przedstawiały nasz styl gotowania. Pełna Relacja TUTAJ.

 

 

Obiady tematyczne, 2012-2013, we współpracy z Pierogarnią Smak i Tradycja

 „Smaki jesieni by Twardy Szparag” pokazujący bogactwo produktów naszego regionu

W menu znalazło się 9 dań w tym między innymi: Zupa krem z selera i jabłek, Schab w kolorach jesieni, Papardelle z duszonymi porami, Tarta ze śliwkami, a także: krem z kurek, pikantna zupa z dyni, kotlety ziemniaczane z nutą orientu, gruszka z waniliowym zabajone, mini Pavlowa z malinami.

„Gęsina na Św. Marcina” było bardziej francusko niż polsko, ale taka właśnie jest moja kuchnia. Szersza relacja oraz zdjęcia potraw TUTAJ.

 „Kuchnia rosyjska” – To była niezła uczta! Sroga zima za oknem, a w środku samowar, schłodzona wódka – każdy wybierał co chciał.

Przygotowanie menu opartego na smakach mojego dzieciństwa było dla mnie nie lada radością. Goście byli zachwyceni. W menu znalazły się:

Barszcz imperialny, Solyanka, Żarkoje, Pączki, Mus żurawinowy oraz: pielmienie syberyjskie, bliny z kawiorem i śmietaną, płow z jagnięciną.

 

Spotkanie z kuchnią hiszpańską/kanaryjską w ramach Dni Hiszpańskich w Białymstoku, kwiecień 2014 dnihiszp

organizatorzy: Gran Vía Centrum Języka i Kultury Hiszpańskiej oraz Białostocki Ośrodek Kultury

 

 

 

 

Sztuka i kulinaria

Słodka niespodzianka, Dzień Wolnej Sztuki w Galerii Arsenał w Białymstoku, 2014 malone

Przygotowałem słodką niespodziankę dla nowozelandziekiego artysty Daniela Malone, który w trakcie Dnia Wolnej Sztuki oprowadzał zwiedzających po swojej wystawie w budynku starej elektrowni. Tort był inspirowany jednym z dzieł sztuki artysty.

http://galeria-arsenal.pl/edukacja/dzien-wolnej-sztuki-akcja-ogolnopolska-2.html

 

Różowy tort, przygotowany na akcję performatywną „Ćwiczenia z (nie)powodzenia” artystki Moniki Drożyńskiej, Galeria Arsenał w Białymstoku, 2013 

tort

W październikowe popołudnie uczestnicy performancu poszukiwali mutacji koniczyny pospolitej, najczęściej koniczyny białej Trifolium repens L, zwanej potocznie czterolistną koniczyną. Uczestnicy i uczestniczki ubrani w białe stroje zamienili się w rodzaj maszyny i podjęli się karkołomnych poszukiwań, które mogły zakończyć się fiaskiem. Jednak czterolistna koniczyna została odnaleziona! Dla uczestników akcji przygotowałem specjalną kulinarną niespodziankę.

http://galeria-arsenal.pl/edukacja/monika-drozynska-warsztaty-cwiczenia-z-niepowodzenia.html