Jak zrobić prawdziwie greckie frappe.

Frappe to moja miłość z pierwszej podróży do Aten – jakieś 14 lat temu.
Na miejscu, przed wyprawą na plażę, wraz z bratem, dostaliśmy od cioci potężny baniak zamrożonej wody, mały plastikowy shaker, trochę kawy i cukru w torebce i instrukcję – kawę do shakera, trochę wody i trzęsiecie. Tak poinstruowani, wsiedliśmy do autobusu i ziuuuu na Kalamaki. Tam wkopaliśmy nasz baniak w piasek, rozłożyliśmy ręczniki i rozpoczęliśmy produkcję frappe – tak samo jak kilkanaście innych osób obok nas. Niby trochę kawy i wody, a takie pyszności.

Frappe to nic innego jak ubita kawa typu instant. Domowym sposobem robi się ją w shakerze, który w Grecji często dołączany jest to kawy lub w zakręconym słoiku. W barach i tavernach mają specjalny mikser, którym przygotowują frappe prosto w szklance.

Grecy wprost uwielbiają frappe, ale piją je głównie w ciągu dnia. Wieczorem mają zwyczaj picia kawy „po grecku”, ale to już inna historia. Frappe ma kilka wersji – w zależności od preferencji pijącego.  Oto krótki przewodnik, wraz z pożytecznymi zwrotami jak je zamówić:
Frappe „sketo” – to kawa bez cukru – po prostu kawa, woda, lód. Inaczej mówiąc „frappe horis zahari”.
Frappe „metrio” – to kawa lekko słodzona (1 łyżeczka cukru na szklankę).
Frappe „glyko” – to kawa mocno słodka (3 łyżeczki cukru na szklankę). Coś dla mnie.

Poza tym, każdą z wersji możemy zamówić z mlekiem – „me gala”. Warto przy tym nie pomylić wyrażeń i powiedzieć zdecydowanie rozdzielnie „me” „gala”, bo może z tego wyjść „megalo” co oznacza ogromne. Dostaniemy wtedy wiadro kawy.
Tak dla przykładu słodkie frappe z mlekiem – Ena frappe glyko me gala, parakalo :)
Można też zamówić frappe z lodami „me pagoto” oraz innymi dodatkami, ale to już takie bardziej turystyczne wydumki.

Jak przygotować dobre frappe w domu? Nic skomplikowanego.

Podstawowy przepis „sketo” wymaga od nas:
2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej w „ziarenkach” – mimo tego co mówią inni, firma nie ma znaczenia (ja używałem dzisiaj kawy z Lidla).
wody (ile potrzeba)
kilku kostek lodu

Przygotowanie:
Ja swoją kawę przygotowałem w urządzeniu do koktajli Mix&Go firmy Russell Hobbs. Poszło niezwykle szybko. Oczywiście możecie to zrobić w shakerze lub słoiku.

Kawę kawę zalewamy odrobiną wody i miksujemy do uzyskania gęstej piany. Jeśli robicie to w słoiku lub shakerze to wrzućcie od razu 2-3 kostki lodu, będzie się szybkiej i sprawniej ubijało.
Gotową pianę przelewamy do szklanki i dopełniamy wodą. Po chwili zauważycie jak dolna warstwa rozdziela się.
Jeśli używacie blendera Mix&Go do uzyskanej piany wrzućcie lód i dopełnijcie wodą. Prawda, że proste?

W wersji „metrio” i „glyko”, cukier dodajemy od razu na początku i ubijamy pianę z cukrem. Potem wszystko robimy tak samo.
Mleko również dodajemy na końcu.

Στην για μας! (Stin gia mas! – na zdrowie!)

frappe

Frappe bez cukru (Φραπέ σκέτο).frappe1

Frappe słodkie z mlekiem (Φραπέ γλυκό με με γαλα).

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggers like this: