Subiektywny ranking białostockich pączków

Razem z Crust&Dust postanowiliśmy zacząć Tłusty Czwartek we środę. Intensywnie próbowaliśmy pączki, które sprzedają różne białostockie cukiernie, w poszukiwaniu tych najlepszych. Kupowaliśmy, jedliśmy i zapisywaliśmy nasze wrażenia. Pomyśleliśmy, że może pomożemy Wam w ten sposób lepiej wybrać źródło zaopatrzenia na zbliżające się pączkoobżarstwo.

Przedstawiamy ranking i skrótowy opis naszych wrażeń zwracając uwagę na to, co w pączkach najważniejsze: ciasto, nadzienie, lukier i… posmak tłuszczu. Pączki też ważyliśmy, żebyście wiedzieli za co płacicie.
Wiadomo, że każdy pączkożerca ma trochę inny gust, więc nie traktujcie naszego werdyktu jak prawdy objawionej. Nie bójcie się próbować – i podpowiadajcie, gdzie jeszcze warto próbować pączków.
 Ranking od najlepszych (naszym zdaniem) do tych mniej dobrych.
hortex
Hortex
cena: 2,30 PLN
waga: 79 g
Bardzo foremny pączek z cieniutką warstwą lukru i kawałkami kandyzowanej skórki pomarańczowej. Bardzo dużo dżemu różanego (wielki plus!). Ciasto świetnie wyrobione, nieco gliniaste. Pączek jest mało słodki i nie zostawia tłuszczowego posmaku. Bardzo przyjemny!
kryszen
Cukiernia Kryszeń
cena: 1,70 PLN
waga: 57 g
Pączek z lukrze z nadzieniem morelowym, aromatyzowanym. Ciasto żółte, delikatne, ładnie napowietrzone. Bardzo ładna obwódka. W całości przyjemny.
trzaska
Cukiernia Trzaska
cena: 1,20 PLN
waga: 101 g
Pączek z grubą warstwą twardej pomady, w miarę równy i okrągły. Nadziany nieco kwaskowatą, przyjemną marmoladą wiśniową. Fascynujące ciasto – bardzo zwarte i nierówno wyrośnięte. Mocno wysmażony, ale ogólnie bardzo spójny i przyjemny smak. Po kilku sekundach czuć tłuszcz.
dmowski
Cukiernia Roman Dmowski 
cena: 1,20 PLN
waga: 63 g
Spód pączka bardzo nierówny, delikatnie przypalony. Pączek pokryty lukrem i skórką pomarańczową (plus za skórkę, bo robiona jest w cukierni), nadziewany od spodu nieco perfumowanym dżemem. Pączek jest mięsisty, ma zwarte ciasto. Bardzo porządny.
lukaszowka
Łukaszówka
cena: 2,50 PLN
waga: 112 g

Pączek o kulkowatym kształcie, sowicie otoczony cukrem pudrem, który nie nasiąknął tłuszczem. Gliniaste, zwarte ciasto z wyrażnym posmakiem spirytusu i tłuszczu. Marmolada wieloowocowa w ilości zacnej. Bardzo babciny wygląd i smak.

dominika
Cukiernia Dominika
cena: 1,50 PLN
waga: 81 g
Płaski, ale bardzo równy pączek pokryty bardzo cienką warstwą lukru, który wsiąkł w ciasto. Marmolada różana nałożona hojnie po smażeniu. Pączek jest nieco sztywny i twardy. Zostawia lekki posmak tłuszczu.
kinga
Cukiernia Kinga
cena: 1,10 PLN
waga: 81 g
Pączek duży, wyrośnięty z lukrem i skórką pomarańczową. Bardzo mało konfitury truskawkowej z wyczuwalnym posmakiem aromatu róży, która była wstrzyknięta po smażeniu. Ciasto zwarte, nieco twarde i sztywne. Posmak frytek ze znanej sieci.
W cukierni jest 10 rodzajów pączków.
slodkadama
Słodka Dama
cena: 1,10 PLN
waga: 76 g
Pączek nieco niekształtny z małym wgłębieniem, pokryty lukrem i ozdobiony 4 kawałkami skórki pomarańczowej. Nadziany konfiturą truskawkową. Smakuje identycznie jak w Cukierni Kinga. To jest cukiernia Kinga! Nie badamy dalej.
 okruszek
Cukiernia Okruszek
cena: 0,90 PLN
waga: 80 g
 Pączek foremny pokryty pomadą i dużą ilością skórki pomarańczowej. Hojnie nadziewany z boku dżemem truskawkowym. Ciasto mocno napowietrzone, nierówne bąbelki powietrza w środku, nieco słone. Zostawia posmak tłuszczu.
pss
Pączek domowy PSS Społem
cena: 2,39 PLN
waga: 101 g
Pączek w babcinym stylu, oprószony cukrem pudrem i nadziewany przed pieczeniem marmoladą wieloowocową. Dżemu bardzo mało. Ciasto mocno drożdżowe i gliniaste, trochę przypomina chałkę. Zostawia silny posmak tłuszczu.
auchan
Cukiernia Auchan
cena: 0,48 PLN
waga: 72 g

Niekształtny pączek mięciutki jak chmurka, oprószony cukrem pudrem.Konfitura truskawkowa smakuje landrynkami, ale jest jej naprawdę dużo. Z pączka można spokojnie zrobić małą kuleczkę – ciasto tak podatne na formowanie. Smakuje nieco frytkami ze znanej sieci. Trzyma poziom, zawsze smakuje tak samo.

Comments

  1. Leave a Reply

    Seb
    20 lutego 2015

    Polecam pączki z Dominiki, ale ze śliwką! CAŁĄ śliwką. R-E-W-E-L-A-C-J-A!

    • Leave a Reply

      Twardy Szparag
      21 lutego 2015

      Nie jadłem pączków ze śliwką – nie było ich do kupienia w dni testu. Swoją drogą Dominika stoi wysoko w moim rankingu. Bardziej ze względów sentymentalnych – chodziło się na przerwach po słodycze, podczas nauki w III LO.

  2. Leave a Reply

    Anonim
    4 lutego 2016

    U lecha moim zdaniem najbardziej prawdziwe, na ulicy wiejskiej

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggers like this: