o mnie

Walentyn Pankiewicz – farmaceuta w kuchni, finalista Polskiego Turnieju Wypieków, uczestnik pierwszej polskiej edycji programu MasterChef, absolwent Akademii Kurta Schellera. Motto kuchni Twardego Szparaga to „smacznie i sexy” – prostota a zarazem wykwintność. Ulubione smaki to kuchnia francuska, śródziemnomorska oraz nuta egzotyki. Ponieważ moją drugą pasją, oprócz gotowania są podróże, staram się zwiedzać „smaki świata” i przywozić z sobą nowe inspiracje. Francja, Hiszpania, Grecja, Cypr a nawet tak odległe miejsca jak Korea Południowa stały się moimi kulinarnymi przygodami
 
Dlaczego Twardy Szparag?

Będąc w półfinale programu MasterChef TVN, kiedy zostało już tylko 27 osób, a drzwi do finałowej 14-stki były lekko uchylone, postawiono przede mną zadanie – ugotować danie, którego bohaterem ma być jajko. Jedno niewielkie kurze jajo. Od razu pomyślałem o delikatnym jajku w koszulce, z płynnym środkiem, umieszczonym na ognistym pierścieniu z pieczarek, w akompaniamencie zielonych szparagów. Smacznie i z sexem!
Magda Gessler oceniając moje danie, doceniła „kremowe, delikatne jajko”,  ale niestety nie spodobał się jej „twardy szparag i czarna pieczarka”. Usłyszałem „niestety musisz oddać fartuch MasterChefa.” Wybór nazwy bloga był już tylko kwestią czasu!

 

 
 

gesscebulkapolski6