Spanakopitakia – greckie „ciastka” ze szpinakiem.

Znów moje myśli powędrowały na wyspę Skiathos, gdzie pod okiem chefa Dimitrisa uczyłem się gotować i potem prowadziłem jego restaurację. To był ciężki, ale bardzo piękny czas. Pamiętam jak dziś, że któregoś ranka (a byłem po całonocnym „zwiedzaniu wyspy”) wszedłem do kuchni i zobaczyłem górę kurczaków. Po prostu górę! Potem padło hasło – nie mamy dziś dużo czasu, tak więc masz jakieś 2 minuty na każdego kurczaka. Gdyby to była moja pierwsza „góra”, pomyślałbym, że facet zwariował i czym prędzej się stamtąd wyniósł. Robiłem to niemal z zamkniętymi oczami. Dzisiaj rozebranie kurczaka zajmuje mi około 7 minut – wyszedłem z wprawy.
Do czego zmierzam: zawsze po takiej robocie robiliśmy relaksujące rzeczy, między innymi spanakopitakia  czyli szpinakowe ciasteczka. Delikatnie przyprawiony farsz zawijało się w ciasto filo i robiło z tego kolejne kupki, które wieczorem znikały na talerzach gości. Dzisiaj podzielę się z Wami tym przepisem.

Potrzebujemy: na ok. 20 ciasteczek.
500 g świeżego szpinaku (można też użyć mrożonego)
1 duża cebula
150 g fety
1 surowe jajko
sól, pieprz
oliwa z oliwek
ciasto filo w płatach (5 płatów)

Przygotowanie:
Siekamy drobno cebulę i szklimy na rozgrzanej oliwie. Myjemy porządnie szpinak (jeśli używamy mrożonego, ten etap można pominąć). Do cebuli dodajemy szpinak i co chwilę mieszamy, aż liście porządnie zwiędną. Dusimy około 2-3 minuty, w tym czasie odparuje nieco wody. Zdejmujemy ze źródła ciepła i odstawiamy do przestygnięcia. Do lekko ciepłego szpinaku dodajemy „rozbełtane” jajko i porządnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę. Całość ma przybrać konsystencję półpłynnej pasty.
Teraz czas na filo. Płaty ciasta należy pokroić w długie pasy – każdy płat tniemy na 4 paski wzdłuż dłuższego boku. Pasek smarujemy oliwą lub masłem, kładziemy na łyżkę pasty i zawijamy tworząc trójkąt, aż do samego końca paska.
Brzmi skomplikowanie, ale jest bajecznie proste.
Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni (góra/dół) lub 175 stopni (termoobieg).

Voila!

spanakopitakia

Comments

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggers like this: