Prawdziwie grecka moussaka

Moja przygoda z kuchnią grecką zaczęła się zaraz na początku tego stulecia. Wyspa Skiathos, należąca do archipelagu Sporad Północnych, stała się na jakiś czas moim domem i miejscem pracy. Trafiłem do fajnego miejsca dowodzonego przez sędziwego Dimitrisa. Dimitris nauczył mnie wszystkiego co wiem o greckiej kuchni. Tą wersję moussaki przygotowywałem podczas mojego pobytu na Skiathos setki razy (codziennie).

Potrzebujemy (na 2 porcje):
1 średniej wielkości cukinię
1 bakłażan
3-4 ziemniaki
300 g jagnięciny
1 cebulę
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki oregano
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
oliwa

na beszamel:
szklanka mleka
ok. 40 g mąki
ok. 40 g masła
1 jajko
sól, pieprz

Przygotowanie:
Bakłażan, cukinię oraz ziemniaki kroimy na plastry. Porządnie osuszamy i smażymy w głębokim tłuszczu bądź na patelni na rumiano. Odkładamy na bok.
Mielimy jagnięcinę. Podsmażamy ją na oliwie po czym dodajemy czosnek oraz cebulę oraz wcześniej przygotowane zioła. Dusimy chwilę, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy (dobrej jakości). Solimy i pieprzymy do smaku. Pamiętajmy o tym, że grecka kuchnia nie jest ostra – nie przesadzajcie z pieprzem jeśli chcecie aby danie było autentyczne.
Przygotowujemy beszamel. W rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Przesmażamy mąkę na złoto, po czym dodajemy mleko cały czas mieszając masę rózgą. Gdy zacznie gęstnieć zdejmujemy z ognia. Całość powinna mieć w tym momencie konsystencję śmietany. Dodajemy całe jajko (na suflet rozdzieliłbym żółtko i dodał ubitą pianę z białek) energicznie mieszamy rózgą. Solimy i pieprzymy do smaku. Beszamel gotowy.
Czas złożyć danie.
Dno naczynia do zapiekania solimy. Układamy plastry ziemniaków blisko siebie, tak aby zakrywały dno. Na nich układamy plastry bakłażana i cukinii. Na warzywach umieszczamy jagnięcinę. Całość możemy powtórzyć. Górę zalewamy beszamelem (posypujemy serem – opcjonalnie – ja wolę wersję bez sera).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach gdy warstwa beszamelu lekko się zapiecze i podniesie, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 10-15 minut.

Voila!

moussaka

Comments

  1. Leave a Reply

    dariozka
    4 marca 2013

    uwielbiam takie zapiekanki. musakę robiłam dopiero raz, ale jak patrzę na to piękne zdjęcie, to myślę sobie, że jeszcze to powtórzę ;)

    • Leave a Reply

      Twardy Szparag
      4 marca 2013

      Powtórz koniecznie, daj znać jak wyszło.

    • Leave a Reply

      Twardy Szparag
      4 marca 2013

      Klasyka jest podstawą!

  2. Leave a Reply

    Ola
    4 marca 2013

    Nie wiem co zapiekanki mają w sobie ale zawsze do mnie przemawiają. Cóż… Panie Szparagu ja jestem na tak :)

    • Leave a Reply

      Twardy Szparag
      4 marca 2013

      Powodzenia i smacznego!

  3. Leave a Reply

    Delimamma
    4 marca 2013

    W Grecji nie byłam i jak na razie niestety nic nie wskazuje na to, że pojadę – tym bardziej powinnam wypróbować :) przepis zapisany!

    • Leave a Reply

      Twardy Szparag
      4 marca 2013

      Mimo wszystko życzę jak najszybszego wyjazdu do Grecji! Jest po co!

      • Leave a Reply

        Izabel
        25 kwietnia 2014

        Parę dni temu powróciłam z Greece i zgodzę się z powyższym komentarzem ; Jest po co :) chętnie odwiedzę ją po raz kolejny! A teraz pozostaje wypróbować owego przepisu Moussaki;)wierze,że będzie smakowała równie wyśmienicie jak na wyspie, pozdrawiam

  4. Leave a Reply

    Hestia
    6 sierpnia 2013

    właśnie wróciłam z Grecji i mimo, że była tam dość krótko to chyba uzależniłam się od greckiej mussaki. Po powrocie rozpoczęłam poszukiwania przepisu i bardzo się cieszę, że w końcu znalazłam go u Ciebie! Prawdziwie grecki przepis !
    Na samą myśl robię się głodna :)

  5. Leave a Reply

    irlandzkiezapiski
    14 września 2013

    Mniam, mniam, moussaka to moja ulubiona potrawa z bakłażanem w składzie. Sama jeszcze nie przyrządzałam, ale chętnie sprawdzę ten przepis. Pozdrawiam

    • Leave a Reply

      Twardy Szparag
      16 września 2013

      Dzięki. Dla mnie moussaka to podwaliny greckiej kuchni :)

  6. Leave a Reply

    Jadlopisalnia Magdaleny
    27 października 2013

    Parzącą podniebienie i język musaką zajadałam się na greckich wyspach, w Bułgarii i na Cyprze, ale nie udało mi się znaleźć przekonująco autentycznego przepisu, dopóki nie trafiłam na Twój. Wielki dzięki! Zapiekanka właśnie „dochodzi” w piekarniku. Do tego butelka czerwonego wina i nedzielny obiad gotowy. Pozdrawiam

    • Leave a Reply

      Twardy Szparag
      27 października 2013

      Dzięki. Okazuje się, że warto podróżować i jeść z „localsami”. Nie ma to jak autentyczny smak.

  7. Leave a Reply

    islaverde
    4 listopada 2013

    wlasnie skonczylam palaszowac absolutnie rewelacyjna moussake wg Twojego przepisu i powiem krotko – Efcharisto :) i moze jeszcze, ze od dzis bede ja przyrzadzac jesli nie co tydzien, to na pewno nieraz w miesiacu. Bylam przekonana ze dobra moussake mozna zjesc tylko w Grecji , wlasnie zmienilam zdanie :)
    pozdrowienia dla wszystkich milosnikow dobrego jedzenia :)

    • Leave a Reply

      Twardy Szparag
      4 listopada 2013

      Dzięki! Takie słowa są bardzo budujące. Najważniejszy jest autentyczny przepis i próbowanie lokalnych potraw. Już o tym pisałem, ale napiszę jeszcze raz – będę wdzięczny mojemu szefowi Dimitrisowi, za tyle wspaniałych przepisów, których mnie nauczył. Praca w jego tavernie była niekiedy koszmarem, ale to czego się tam nauczyłem rekompensuje wszystko.

  8. Leave a Reply

    Tom
    7 listopada 2013

    Właśnie zjadłem i mimo pęknięcia naczynia żaroodpornego w piecu i szybkiej akcji przekładania dania do innego ,moussaka wyszła rewelacyjna . Grecja to moja wielka miłość i jadłem kilka razy moussake w tamtejszych tawernach ,ale ta smakowała mi chyba najbardziej :) Jedyna modyfikacja z mojej strony to dorzucenie dwóch pokrojonych pomidorów do sosu z mięsem, aby nadać mu nieco więcej pomidorowego smaku. Do pełni szczęścia brakowało tylko szklaneczki ouzo z lodem.
    Poproszę o równie świetny przepis na kleftiko, bo jakoś nie potrafię w domu uzyskać tego smaku ,który pamiętam z wakacji.

  9. Leave a Reply

    krv
    30 listopada 2014

    Ciągle mnie zastanawia mała ilość pomidorów, bo niemal każdy przepis zakłada o wiele większe ilości przecieru. Jesteś pewien że nie było go więcej?

  10. Leave a Reply

    Anonim
    10 marca 2015

    wiecej pomidorow i koniecznie galka muszkatolowa do sosu beszamelowego – koniecznie!

    • Leave a Reply

      Twardy Szparag
      10 marca 2015

      Znawco, przedstaw się, bo z anonimem trudno się dyskutuje.

  11. Leave a Reply

    Fiona
    31 lipca 2016

    Czy moussake z tego przepisu mozna mrozic?

    • Leave a Reply

      Twardy Szparag
      31 lipca 2016

      Można zamrozić, choć na świeżo jest o wiele lepsza.

  12. Leave a Reply

    Małgosia
    12 sierpnia 2016

    moussake będę robić w tym roku 7 raz :) raz w roku w sierpniu, i co roku jest jeszcze lepsza, za pierwszym razem jadłam w Grecji, ale tamta nie umywa się do mojej :D ja dodaje pomidory, i gałke muszkatałowa do sosu, tak jak ktos napisał, nowością jest dla mnie cukinia – w tym roku wypróboje :)
    PS. jeśli robie moussake, to 3 x więcej składników, nastepnego dnia jest taka mmmmm….

  1. Jadłopisalnia Magdaleny » Musaka - […] Musaka (mousaka, mussaka, moussaka) to jedno ze sztandarowych dań kuchni greckiej. Jest to zapiekanka na bazie ziemniaków, bakłażanów i …

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggers like this: