Tartaletka cytrynowa – francuski klasyk.

Dzisiaj poruszę temat drażliwy – tartaletka cytrynowa. Ilekroć zabieram się za nie, wspominam gorycz porażki, jakiej doświadczyłem podczas nagrania do Polskiego Turnieju Wypieków. Poległem, a przecież robiłem zawsze tartaletki cytrynowe z zamkniętymi oczami. Coś wtedy poszło nie tak. Mało tego, byłem tak pewny siebie, że wszystko jest dobrze, że porażka była nie lada zaskoczeniem i smakowała przeraźliwie gorzko.
Nic to – temat zamknięty, tylko ten kto nic nie robi, nie popełnia błędów. A od błędów blisko do obłędu. Takie właśnie są te tartaletki – obłędne. Mocno cytrynowe i maślane zarazem. Cudo!

Potrzebujemy: (ok. 10 niewielkich tartaletek średnicy 6-7 cm)
ciasto:
150 g mąki
110 g masła
50 g cukru
odrobina zimnej wody

na krem cytrynowy:
sok z 3 cytryn + skórka
3 jajka
125 g cukru
30 g masła

Przygotowanie:
Ciasto: mąkę, cukier i zimne, pokrojone w drobne kawałki masło włożyć do blendera i zmiksować krótko do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dolać odrobinę wody (łyżkę) i krótko zmiksować. Ciasto powinno się połączyć. Należy je wybrać na posypany mąką blat i szybko zagnieść, tak aby stało się jednolite. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie na posypanym mąką blacie należy je rozwałkować na placek grubości ok. 3 mm. Z takiego ciasta wycinamy koła ok. 1 cm większe niż foremki. Układamy ciasto w foremce – uwaga!!! nie rozciągamy ciasta, bo podczas pieczenia będzie się kurczyło. Nadmiar ciasta ścinamy ostrym nożykiem. Robimy na dnie niewielkie nakłucia widelcem i wstawiamy foremki do zamrażarki na 20 minut.
Po tym czasie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (tryb góra/dół) na ok. 10 minut. Jeśli po 10 minutach są zbyt blade, dopiekamy kolejne 2-3 minuty. Wyciągamy, studzimy krótko i wyjmujemy z foremek.

Krem cytrynowy:
W misce łączymy ze sobą sok z cytryn, cukier, startą skórkę cytrynową oraz jajka. Miskę umieszczamy na łaźni wodnej – garnek z niewielką ilością parującej wody. Woda nie może dotykać miski! Używając rózgi mieszamy całość, podczas gdy się nagrzewa. Z czasem zacznie gęstnieć, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli mamy termometr spożywczy, warto z niego skorzystać i zdjąć masę z kąpieli wodnej w momencie kiedy uzyska temperaturę ok. 80 stopni. W żadnym wypadku nie można zagotować masy, bo zrobi się nam cytrynowa jajecznica! Do gorącej masy dodajemy zimne masło i dokładnie rozprowadzamy.

Masę przekładamy do upieczonych wcześniej korpusów i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na jakieś 12-15 minut.
Po wyciągnięciu, odstawiamy do ostudzenia.

Voila!

citron

Comments

  1. Leave a Reply

    ladylaurabloq
    30 września 2014

    Urocze ,podoba mi się podsumowanie ,,kto nic nie robi ,nie popełnia błędów” .

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggers like this: