Małże w białym winie

Los bywa przewrotny! W tym roku, z różnych powodów, nie udało mi się odwiedzić ulubionych miejsc nad Morzem Śródziemnym, ani też nie byłem w urokliwym Paryżu. Wiem – co do Paryża zdania mogą być podzielone, niemniej jednak w moim mniemaniu jest on niezwykle urokliwy. Wracając do tematu – prawie pogodziłem się z myślą, że w tym roku, świeże małże w białym winie nie są mi pisane. Nie lada niespodzianka zastała mnie w sklepie. Małże z zatoki Mont Saint Michel, złowione dosłownie 4 dni przez zakupem …
Nie mogłem się powstrzymać i przyrządziłem sobie nieskomplikowany, ale jakże wspaniały obiad.

Potrzebujemy:
1 kg żywych muszli
1 średnią cebulę lub 2 szalotki
1 spory ząbek czosnku
1 łodygę selera naciowego
250 ml białego wytrawnego wina
150 ml śmietanki kremówki
2 łyżki oliwy
odrobina masła
sól, pieprz

Przygotowanie:
Niezwykle dokładnie selekcjonujemy muszle (małże). Wybieramy tylko te, które są całkowicie zamknięte lub te, które pod wpływem nacisku zamkną muszle. Szorujemy je porządnie szczoteczką i odstawiamy na chwilę.
W tym czasie kroimy drobno cebulę, czosnek oraz seler naciowy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i dodajemy nieco masła dla smaku. Podsmażamy warzywa, dodając nieco soli, aby puściły trochę soków i zaczęły się dusić. Dusimy około 2-3 minut. Wlewamy białe wino, zagotowujemy i wrzucamy przebrane i umyte muszle. Nakrywamy pokrywką i gotujemy ok. 4-5 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem. Muszle wyjmujemy za pomocą cedzaka. Wyrzucamy wszystkie te, które się nie otworzyły.
Do pozostałego płynu wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy nieco pieprzu i gotujemy przez chwilę, aby powstały sos/zupa nabrał nieco konsystencji. Osobiście wolę rzadką polewkę.
Możemy teraz wrzucić muszle z powrotem do garnka lub podać w głębokim talerzu z odrobiną powstałej zupy. Środek lata jesienią :)

Voila!

mule

Comments

  1. Leave a Reply

    ola
    18 lutego 2015

    ja sobie zrobie srodek lata zima :) swietny przepis, lece do sklepu po skladniki!

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggers like this: