Jadłospis

Przy planowaniu jadłospisu powinniśmy uważać na wszystkie wartości. Jednak najważniejsza jest oczywiście kaloryka. Warto wyznaczyć sobie na samym początku konkretną wartość. Oczywiście nie musimy jej wymyślać. Służą do tego specjalne wzory, które uwzględniają wiele zmiennych. W ten sposób mamy pewność, że odzwierciedla to rzeczywiste potrzeby naszego organizmu. Jest to kluczowe dla utrzymania optymalnej wagi. Jednak równocześnie zyskujemy możliwość wprowadzania licznych modyfikacji. Możemy w bardzo zdrowy sposób odchudzić się i zrzucić zbędne kilogramy. Warto z tego korzystać. Jednak wszelkie odchylenia powinny być niewielkie. Należy stopniowo zmniejszać lub zwiększać kalorykę. Tylko wtedy przebrniemy przez cały proces bez większych trudności. Poszczególne układy potrzebują czasu, aby przyzwyczaić się do nowych warunków. Przy deficycie następuje spalanie nagromadzonych zapasów. Dzięki temu zmniejsza się ilość magazynowanej tkanki tłuszczowej. Przekłada się to nie tylko na sama wagę, ale również na lepszy wygląd. Z uwagi na to z pewnością warto kontrolować swoją masę i odpowiednio ją zmieniać po zauważeniu jakichkolwiek nieprawidłowości. Przy rozpisywaniu jadłospisu musimy trzymać się dziennego zapotrzebowania. Tylko wtedy uzyskamy zadowalające efekty. Jednak niewielkie odchylenia od tej wartości możemy korygować następnego dnia. Przy potrawach, które przygotowujemy samodzielnie, możemy mieć lekkie problemy z określaniem konkretnej ilości energii, jaka zostanie wyprodukowana. Jednak bardzo pomocne mogą być tu specjalne aplikacje. Możemy wprowadzić do nich poszczególne produkty wraz z ich wagą. Na tej podstawie policzona zostanie kaloryka. Przy robieniu całych dań wpisuje się wszystkie składniki. W ten sposób jesteśmy w stanie określić ile kalorii ma sałatka jarzynowa lub jakakolwiek inna mieszanka. Daje nam to ogromne możliwości i niemal pełną swobodę. Wszystko jesteśmy w stanie uwzględnić w naszym jadłospisie. Nie musimy wcale rezygnować z ulubionych posiłków. Wystarczy jednie, że będziemy pilnować wymaganej kaloryki i nie przekroczymy jej pod koniec dnia. Kolejna kwestia to oczywiście sama wartościowość. Należy pilnować podaży poszczególnych makroskładników. Przełoży się to na ogólną kondycję naszego organizmu. Z tego powodu nie możemy doprowadzić do jakichkolwiek poważnych braków. Szczególnie starannie powinniśmy pilnować białek i tłuszczy. Organizm nie jest w stanie wyprodukować ich samodzielnie. Muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Podobnie jest z witaminami i minerałami. Jednak tu dopuszczalne są tygodniowe odchylenia. Zakłada się, że niemożliwe jest, aby wszystkie składniki znajdowały się w dziennym jadłospisie. Z tego powodu pod uwagę należy wziąć większy zakres czasu. Dopiero na tej podstawie możemy określić czy wystąpiły jakiekolwiek nieprawidłowości. Bardzo pomocne może być zachowanie różnorodności w diecie. Dzięki temu zadbamy o związki ze wszystkich grup. Sięganie po liczne gatunki daje nam również większe pole do popisu pod względem tworzenia potraw.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here