Jadłospis przy odchudzaniu

Odchudzanie kojarzy się zazwyczaj z wieloma wyrzeczeniami. Jednak wcale nie musi tak być. Szczególnie jeśli odpowiednio zadbamy o nasz jadłospis. Podstawą jest oczywiście określenie kaloryki jakiej chcemy się trzymać. Od tego zależą również pozostałe wartości jakie będziemy dobierać. Kluczowe jest dopasowanie deficytu. Jednak nie może być on zbyt duży. Wszelkie ograniczenia na jakie się decydujemy powinny być dość łagodne dla całego organizmu. Tylko wtedy zachowamy zdrowie. Warto określić, ile kalorii dziennie żeby schudnąć możemy jeść. Wtedy znacznie łatwiej będziemy mogli się dopasować. Wszelkie zmiany mają zachodzić dopiero po tygodniu. Jest to optymalny czas na dostosowanie się metabolizmu. W trakcie tych kilku dni organizm ma szansę rozpocząć spalanie nagromadzonych tłuszczy. Jednak równocześnie zmniejszająca się masa ciała zmienia ogólne zapotrzebowanie. To właśnie z tego powodu niezbędne są kolejne modyfikacje oraz ograniczenia. Jednak nie będzie to szczególnie odczuwalne. Zwłaszcza jeśli zdecydujemy się na deficyt, wynoszący około stu kalorii. Jest to idealna opcja przy odchudzaniu. Planując jadłospis warto jednak pamiętać, aby nie rezygnować całkowicie z ulubionych dań. Właściwie każdą potrawę jesteśmy w stanie wliczyć. Nie istnieją produkty tuczące. Problemem może być jedynie ich ilość. Z uwagi na to warto wcześniej rozpisać listę posiłków na dany dzień. Da nam to pełną kontrolę nad ilością kalorii jakie spożywamy. Znacznie łatwiej dopasujemy konkretne gramatury do ograniczeń jakie na siebie nakładamy. Dobrym pomysłem jest uzupełnianie bardziej tłustych rzeczy dużą ilością warzyw. Nie muszą wcale stanowić jedynie niewielkiego dodatku do naszego dania. Mogą znacznie przeważać pod względem objętości. Przy odpowiednim doborze gatunków możemy skutecznie zaspokoić głód, ale równocześnie nie dostarczać zbyt dużo kalorii. Warto korzystać z takiej możliwości w trakcie odchudzania. Za te właściwości roślin odpowiedzialny jest błonnik. Pod wpływem wody pęcznieje. Dzięki temu znacznie lepiej wypełnia jelita. Przekłada się to na uczucie sytości, które pojawia się znacznie szybciej i pozostaje na dłużej. Równocześnie jest to idealna metoda pobudzania pracy jelit. Wszystkie składniki zostaną znacznie lepiej wykorzystane i wchłonięte. Szczególnie jeśli chodzi o witaminy i minerały. Sięgając po wiele gatunków roślin mamy pewność, że zaspokajamy wymagania całego organizmu. Ogranicza to ryzyko pojawienia się niedoborów, które mogłyby negatywnie wpłynąć na kondycję całego ciała. Warto unikać takich sytuacji. Dla pewności powinniśmy łączyć ze sobą wszystkie makroskładniki. Wiele witamin i minerałów potrzebuje obecności tłuszczy, aby wchłonąć się w całości. Tylko w takich warunkach zostaną wykorzystane. Należy o tym pamiętać przy tworzeniu posiłków. Do sałatek możemy dodawać naturalne oleje. Szczególnie dobrym pomysłem są te tłoczone na zimno. Zachowują swoje właściwości. Poszczególne kwasy tłuszczowe są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę. Z tego powodu nie należy poddawać ich obróbce termicznej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here