waffles

Gofry belgijskie – na drożdżach.

Desery | 19 kwietnia 2015 | By

Któregoś dnia zachciało mi się gofrów, ale po prostu tak bardzo, że nie mogłem się powstrzymać. Niestety nie posiadam gofrownicy, więc zanim ją pożyczyłem, minęło nieco czasu.  Wystarczająco dużo, aby poszukać przepisów na te wspaniałe (i łatwe) przekąski.
Od razu przypomniało mi się ostatnie Sweet Expo w Warszawie. Dwie alejki producentów różnych proszków do produkcji gofrów. Jak się domyślacie, więcej tam chemii niż czegokolwiek innego. Takich gofrów nie chciałem, a przecież najłatwiej było polecieć do parku i zjeść tego z budki. 

W czasie przekopywania internetu, przypomniało mi się, że Madame Edith  publikowała kiedyś niezły przepis. Co się okazało? Madame Edith nie mogła mieć więcej racji. Gofry wyszły rewelacyjne. Chrupiące, słodkie, sycące. Wspaniałe zupełnie bez niczego, ale też niczego sobie z dodatkami. Do tego ciasto można spokojnie włożyć na noc do lodówki i zrobić sobie niespodziankę na śniadanie!

Potrzebujemy (na ok. 20 sztuk):
370 g mąki
140 g mleka
40 g drożdży
2 łyżki cukru lub cukru waniliowego
2 jajka
2 żółtka
szczypta soli
200 g masła w temperaturze pokojowej
120 g cukru perlistego (np. Cukier Królewski)

Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy na tyle, aby nie parzyło w palec po włożeniu go do płynu. Zalewamy nim drożdże i mieszamy do rozpuszczenia. W misie miksera umieszczamy mąkę, cukier i sól oraz jajka i żółtka. Lekko mieszamy, po czym wlewamy mieszaninę drożdży i mleka. Wyrabiamy ciasto na niewielkich obrotach do połączenia składników. Ciasto będzie miało piękny żółty kolor, będzie dosyć gęste i zwarte. Odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodajemy nieco masła, pociętego w niewielkie kostki. Ważne jest, aby masło było w temperaturze pokojowej – ma być miękkie, ale nie płynące. Znów wyrabiamy na niewielkich obrotach miksera, dodając stopniowo całe masło. Ciasto zrobi się pięknie błyszczące i elastyczne – będzie się kleiło – tak ma być.
Do tak przygotowanego ciasta dodajemy cukier perlisty i odstawiamy do podrośnięcia na kolejne 15 minut. 
Rozgrzewamy gofrownicę i nakładamy łyżką nieduże kulki ciasta. Pieczemy ok. 4 minut. W zależności od mocy gofrownicy można ten czas zmniejszyć do 2,5 minuty.

Voila!

 

waffles

Comments

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggers like this: