Dobry stek – czyli jak nie zepsuć wołowiny!

Dania główne | 8 sierpnia 2013 | By

Dzisiaj nieco o samej technice przygotowania wołowiny – bez konkretnego przepisu, ale z kilkoma przykładami.
Należy podkreślić, że w Polsce nie ma kultury jedzenia wołowiny, stąd też rolnicy rzadko hodują dobrej jakości rasy mięsne. Jednym słowem, mamy niestety marnej jakości produkt w sklepach. Mimo tego uważam, że mięso wołowe jest smaczne i zdrowe.
W naszych sklepach najczęściej znajdziemy:
– mięso z udźca wołowego
– ligawę
– łatę wołową
– kark wołowy.

Ostatnio Lidl rozpieszcza nas kawałkami polędwicy, antrykotem i rostbefem. I w zasadzie na tych kawałkach skupię się w dzisiejszym poście.
Może jeszcze parę słów o ligawie czyli tzw. pseudopolędwicy. Wygląda pięknie, ale jest to mięsień, który podtrzymuje kręgosłup w części krzyżowej zwierzęcia, toteż jest dosyć sztywny i nadaje się jedynie do duszenia lub pieczenia. Steka z tego nie bedzie, chyba, że macie drugi komplet zębów do przeżucia gotowego dania.

Jak postępować z wołowiną aby oddała wszystko co najlepsze?
Przede wszystkim patrzeć co się kupuje, a więc:
– powinna mieć jasno-wiśniowy kolor – w żadnym wypadku ciemnokrwisty!
– zwarta w dotyku, ale mimo to miękka
– marmurkowa – poprzecinana „żyłkami” tłuszczu
– pachnąca mięsem, nie mlekiem – ta pachnąca mlekiem jest od krowy, która karmiła!

Mamy kawałek dobrej wołowiny – polędwicy, rostbefu czy antrykotu, co dalej?
Jeśli chcemy zrobić porządny stek:
– wyjmijmy ją z lodówki przynajmniej 30 minut przed planowanym smażeniem. Mięso musi być w temperaturze pokojowej.
– kiedy już się odstoi, osuszmy je papierowym ręcznikiem – chcemy dobrze zrobiony stek, nie zaś kawałek duszonego mięsa.
– delikatnie, wierzchem pięści ostukajmy mięso. Robi się to, aby zmienić lekko strukturę włókien mięśniowych.
– korzystając z pędzelka silikonowego przesmarujmy kawałki mięsa oliwą dobrej jakości. W żadnym wypadku nie lejmy tłuszczu na patelnię!
– można posolić i popieprzyć, najlepiej świeżo utłuczonym pieprzem. Z mojego doświadczenia wynika, że nie ma to znaczenia czy posolimy teraz czy po usmażeniu – naprawdę!

Rozgrzewamy patelnię. Patelnię nie byle jaką – najlepiej stalową, bez żadnego teflonu. Ja używam patelni grillowej. Patelnia musi być naprawdę gorąca. Pamiętajmy, że nie lejemy tłuszczu! Chcemy ładnie skarmelizowany stek.
Za wczasu przygotujmy sobie szczypce – drewniane, plastikowe, silikonowe – nie ma znaczenia. Wszystko co będziemy robili ze stekiem, róbmy szczypcami nie widelcem. W innym przypadku soki wypłyną ze steka i będzie po balu.

W końcu! Na rozgrzaną patelnię kładziemy stek/steki. Steka o wadze ok. 250 g smażymy:
– 1 minutę z każdej strony na bleu (surowy, niebieski)
– 1,5 minuty z każdej strony na rare (surowy, bardziej ścięty)
– 2,5 minuty z każdej strony na medium (w zasadzie wychodzi taki medium rare)
– 3,5 minut z każdej strony na medium well done
– dłużej – na podeszwę.

stek1Rostbef (250 g) – medium rare. Smażony 2.15 z każdej strony.
Do tego pomidorki marynowane w oliwie.

Przy okazji zaznaczę, że są to orientacyjne czasy smażenia. Za każdym razem mogą się różnić w zależności od jakości i temperatury mięsa. Najlepiej sprawdzać poprzez dotknięcie palcem środkowej części steka i odnieść to do twardości:
– podbródka (lekko obok) – rare
– czubka nosa – medium
– czoła – well done.

Można również korzystać z twardości mięśnia dłoni tuż pod kciukiem (film) MOV_0034[1]

Jeśli używamy patelni grillowej to ok. 15 sekund przed zmianą strony warto obrócić steka o 45 stopni, aby uzyskać ładną kratkę.

Pamiętajmy – steka przewracamy tylko raz!

Ja jestem ze szkoły smażenia steków bez użycia pieca. Tak więc po usmażeniu steków, odkładamy je na ciepły talerz, dajemy na górę łyżkę masła i przykrywamy folią aluminiową. Dajemy mu odpocząć ok. 4 minut. Steka przenosimy do podania na inny talerz i podlewamy mieszaniną masła i soków, które stek oddał.

Voila!


stek2Rostbef (250 g) – medium. Smażony przez Ostrą Papryczkę po 2,5 minuty z każdej strony.
Podany z „salade verte”
stekPolędwica (170 g) – rare. Smażona 1.20 z każdej strony.
Podana ze szparagami z wody oraz sosem pieprzowym na bazie czerwonego wina.

Comments

  1. Leave a Reply

    Bartek
    14 stycznia 2014

    Apetycznie to wyglada! Cenne wskazowki. Dzieki.

  2. Leave a Reply

    Monika
    9 lutego 2014

    A co jeśli już kupiłam takiego ciemnokrwistego udżca?

    • Leave a Reply

      Twardy Szparag
      11 lutego 2014

      Trzeba go zjeść :) Udziec najlepiej nada się na pieczeń.

    • Leave a Reply

      :(((
      21 października 2014

      Po polsku mówimy „kupiłam taki ciemnokrwisty udziec”. Kupujemy udziec a nie udźca! Analogicznie „przewracamy stek” a nie steka!

      • Leave a Reply

        :]
        27 lutego 2016

        Cóż za ignorancja wobec autoeXpresji.

  3. Leave a Reply

    o_liwka
    19 czerwca 2014

    Stek wygląda apetycznie, ale cały jego urok i smak psuje pisownia.
    „chcemy dobrze zrobionego steka” STEK, STEK i jeszcze raz STEK.
    Stek, steku, stekiem, stekowi…etc
    To jest TEN STEK!!!
    Ludzie!!! znajomość sztuki kulinarnej nie zwalnia nas ze znajomości języka ojczystego.

    • Leave a Reply

      Twardy Szparag
      20 czerwca 2014

      Cenna uwaga. Całe szczęście takich przeoczeń nie ma u mnie zbyt wiele.

    • Leave a Reply

      ella
      18 października 2014

      cały jego urok i smak psuje pisownia.

      Nie pisownia, a odmiana. To jest różnica.

    • Leave a Reply

      młodzik
      6 stycznia 2015

      Jesteśmy na języku polskim czy czytamy poradnik jak zrobić STEK ?!
      Chyba po to tu wchodzisz, żeby się dowiedzieć jak zrobić tego STEKA !
      Jak dla mnie czysty, przejrzysty, jasny przekaz.
      Kupiłem wczoraj STEK nie mając zielonego pojęcia jak go przyrządzić po prostu w ciemno.
      Znalazłem tą stronę jako jedną z pierwszych i jak dla mnie faceta 23 lata, który jest laikiem w tej dziedzinie opis jest perfekcyjny.
      A Pani wykształconej radzę trochę wyluzować.
      Przepraszam za błędy ortograficzne :)

        • Leave a Reply

          Anonim
          19 maja 2016

          Bardzo mądry wpis-dla pseudo mędrców.

      • Leave a Reply

        Ela
        17 lipca 2015

        bardzo to lubię ;) świerzbiły mnie palce żeby napisać coś podobnego. A historia ze stekiem identyczna, wyszedł świetny dzisiaj zabieram się do kolejnych eksperymentów z doprawianiem STEKA :D

      • Leave a Reply

        Pol
        19 stycznia 2016

        Nie, ja tu wchodzę, żeby zobaczyć jak zrobić nie kogo?czego? tylko, żeby zrobić kogo? co? TEN STEK !!
        Dla mnie to dziwne, że dorosły człowiek (23) nie umie gotować :-(

      • Leave a Reply

        beta
        11 marca 2016

        Ble ble ble ni czytaj jak nie pasuje..

      • Leave a Reply

        Główka Pracuje :D
        12 lipca 2016


        Nie pisze się „znalazłem TĄ stronę” tyko „znalazłem TĘ stronę”. A jeśli już wystarcza Ci sam opis, zaś jego zgodność ze sztuką pisarską już niekoniecznie, to tak jakbyś się zgadzał aby lekarz Cię leczył i niekoniecznie … wyleczył :((
        A Pani wykształconej radzę trochę wyluzować.
        Przepraszam za błędy ortograficzne

      • Leave a Reply

        Anonim
        7 września 2016

        Dokładnie, Pani jakaś czepialska i spięta jak włosy kunia na zawody;) A opis przyrządzenia steka fajny i zabawny

    • Leave a Reply

      Anonim
      25 lipca 2016

      Nie zesraj sie. On jest kucharzem a nie pisarzem

    • Leave a Reply

      afrykaner
      28 lipca 2016

      Ci alfabetyczni psychole są wszędzie. Nie wytrzyma taki, musi dorzucić swoje trzy grosze. Pierwszy raz spotkałem się ze stwierdzeniem, ze błąd ortograficzny może popsuć przepis :D

  4. Leave a Reply

    żenada
    28 czerwca 2014

    Jak ten stek smakuje jak twoja pisownia to ja dziekuję za przepis – steka ? :)

    • Leave a Reply

      Twardy Szparag
      30 czerwca 2014

      Ten stek smakuje tak, że nawet z tą pisownią mogę zjeść ten (kogo?co?) stek, a nawet mogę zjeść steka lub jak kto woli stejka.

      • Leave a Reply

        Kapitan Shot
        7 sierpnia 2014

        Nie martw się Brachu, właściwie to nikt tu nie ma racji, bo wyrazów obcych się nie odmienia, ale w takich okolicznościach „branżowych” można sobie pozwolić na większą swobodę językową. Zwłaszcza jeśli merytorycznie wszystko jest tak świetne jak u Ciebie. Dzięki za radę! Olej tych głuptasków co tylko chcą się przyczepić.

        • Leave a Reply

          Ela
          31 lipca 2016

          Wyrazy obce w języku polskim się odmienia, ale uważam również , iż za dużo wszędzie mądralińskich, którzy wszędzie, wszystkim zwracają uwagę na pisownię! To jakiś koszmar, jakby sami nie popełniali błędów- to po pierwsze, a po drugie- jakby to było tak istotne , by wytykać innym błędy. To smutne, że pod dobrym przepisem mamy przepychanki polonistyczne zamiast kulinarnych. Dodam że jako nastolatka chętnie wszystkich poprawiałam, bo byłam taka „obyta” z ortografią i gramatyką, dziś wiem jak bardzo mogło to irytować ludzi wokół, więc proszę tych „perfekcyjnych” aby dali sobie na wstrzymanie! Nie każdy miał 5 z ortografii i to wcale niczego nie ujmuje, liczy się wiedza, którą ten ktoś się z nami dzieli :)

          • Twardy Szparag
            31 lipca 2016

            Dziękuję za ten komentarz. Ja już przestałem reagować.

      • Leave a Reply

        Kur zapiał
        25 lutego 2016

        Witaj Chłopie.
        Przepis perfekcyjny. Szczere dzięki za ekstra przepis na przygotowanie czegoś naprawdę pysznego :-). Dobrego mięska… ;-)… ha ha ha !! Nie przejmuj się zbytnio krytyką co do ortografii ( choć jest tam sporo racji.. ;-)…). Dla mnie najważniejsze jest to, że Twój przepis na pyszny stek, jest naprawdę suuuper!!!
        W sobotę zrobię sobie taki stek :-). Dzięki i serdecznie pozdrawiam.

    • Leave a Reply

      ongp
      20 grudnia 2014

      Zbyt wysmakowany,aby Ci smakował.To danie nie dla kulinarnego plebsu.A interpunkcja w Twoim poście odbiera apetyt.

  5. Leave a Reply

    Marcin Król
    10 lipca 2014

    Prosto wytłumaczone i końcu udało się mi przyrządzić rostbef po wcześniejszych niepowodzeniach. Dziękuję!

  6. Leave a Reply

    wiosor
    25 sierpnia 2014

    absolutnie nie wolno przykrywać steku folią aluminiową bo się pod nią ugotuje!! i nie odkładać na ciepły talerz tylko na kratkę lub drewnianą deskę. Soki nie powinny wyciekać z dobrze zrobionego steku. to tylko kilka uwag…
    źródło informacji: Heston Blumental

  7. Leave a Reply

    nasirus1983
    28 sierpnia 2014

    widać że ktoś nie ma pojęcia jak się robi steki … jaką oliwą ? czy Ty na głowę upadłaś. U nas jedyne na czym można to zrobić to masło klarowane i robi się to tak, że nagrzewa się patelnię, bierze się kostkę tego masła kładzie na rozgrzanej (wcale nie do maksimum) patelni i na to się kładzie mięso, żeby masło powoli rozpuszczało się pod nim. później w trakcie smażenia można dodać masła

  8. Leave a Reply

    Anonim
    1 września 2014

    Niestety autorze wprowadzasz czytelników w błąd w informacjach o kolorze miesa. Mieso sezonowane (a tym bardziej na sucho) nabiera BARDZO ciemnej wręcz bordowo ciemnej barwy. Mięso sezonowane na mokro jest również ciemnoczerwone. O sposobach smażenia i poziomach wysmażenia – każdy smaży jak lubi i jak mu pasuje (ja na maśle klarowanym lub gęsim smalcu). Ważne że efekt końcowy jest zadowalający dla odbiorcy. Jednakże zarzuty o gotowaniu steka pod folią po usmażeniu można włożyć między bajki. Po usmażeniu stek MUSI odleżeć około 4-5 minut w celu rozluźnienia włókien mięśniowych które kurczą się podczas smażenia. I musi to odleżeć w cieple a nie w temp. pokojowej więc folia alu jest świetnym rozwiązaniem bo tą temp. utrzyma. Pozdrawiam.

  9. Leave a Reply

    Anonim
    3 października 2014

    A skąd masz grillową patelnię bez teflonu?

  10. Leave a Reply

    abfc
    17 grudnia 2014

    Zrobiłem rostbef wg tego przepisu. Był pyszny!
    Nareszcie wiem jak to należy robić. Dziękuję :)

  11. Leave a Reply

    Radek
    2 stycznia 2015

    Sprawdziłem przepis….świetny. Mój pierwszy stek! :)
    Miałem trochę większy rosbef(tak około 280g). Minutę dłużej na well done i już :)
    Dzięki!

  12. Leave a Reply

    JC
    24 stycznia 2015

    a jakbym chciała go upiec, to ile dać mu czasu w piekarniku?

    • Leave a Reply

      Twardy Szparag
      2 lutego 2015

      W piekarniku nie uzyskamy takiego efektu. Nie będzie mocnego ścięcia na wierzchu. Spróbowałbym w 190-220 stopniach około 5 minut – w razie potrzeby można zwiększyć czas o kolejne 2 minuty. Mimo to radzę spróbować, bo każdy piekarnik jest inny.

      • Leave a Reply

        ..-
        20 listopada 2015

        Polecam przepis Gordona jak robi go w piekarniku ;)

  13. Leave a Reply

    dk
    24 stycznia 2015

    A proszę powiedzieć na jakim ogniu najlepiej smażyć steka?

    • Leave a Reply

      Twardy Szparag
      2 lutego 2015

      Nie bardzo rozumiem pytania, ale spróbuję odpowiedzieć.
      Najlepiej smażyć na bardzo rozgrzanej patelni np. grillowej. Smażenie na małym ogniu spowoduje ugotowanie mięsa. Przy stekach działamy szybko i mocno.

  14. Leave a Reply

    Darek
    5 lutego 2015

    widzę że ludzie się doczepiają do pisowni bo nie mają już do czego. Bardzo fajnie przedstawiłeś jak postępować z tym bądź co bądź nie łatwym mięsem. Zrobiłem po 2,5 min z każdej strony, wyszedł super stek medium, dzięki za pomoc! pozdrawiam

    • Leave a Reply

      Anonim
      26 września 2015

      Ludzie bardzo słusznie dbają o język.

  15. Leave a Reply

    cheapgun
    7 lutego 2015

    Medium RARE a nie raw, blad w nazewnictwie i to dosc spory… Kolejna rzecz, w piecu jedynie dochodzi tzw fillet’o’steak, okragly, grubosci okolo 5cm.

    • Leave a Reply

      Twardy Szparag
      7 lutego 2015

      Dzięki, zasugerowałem się nazewnictwem często stosowanym w restauracji, w której pracowałem. Taki skrót myślowy. Znaczenie to samo, ale poprawiam, bo widzę, że wzbudza dużo emocji.

  16. Leave a Reply

    N.
    13 marca 2015

    Lubię porównywać przepisy na dania, które dopiero chodzą mi po głowie. Ten tutaj przeczytałam z podwójną przyjemnością – uwagi o drugim komplecie zębów, balu oraz podeszwie szczerze mnie rozśmieszyły (nie przekraczają granic dobrego smaku, co nie zawsze idzie w parze u ludzi z poczuciem humoru). Dziękuję również za ważną informację dot. zapachu wołowiny. Pozdrawiam z Japonii, gdzie podobno zniesiono już embargo na polską wołowinę, tyle że sama nie miałam jeszcze szczęścia zobaczyć tu takiej na oczy, więc planowaną potrawę przyrządzę chociaż według wskazówek z polskich stron kulinarnych ;)

  17. Leave a Reply

    batched
    14 marca 2015

    Dzięki za artykulik. Antrykot z Biedronki za niecałe 7 zł smakował jakby kosztował 45 zł w restauracji :-)

  18. Leave a Reply

    +++SMOK+++
    13 kwietnia 2015

    Opis wykonania super ! ! ! Pomijam błędy z odmianą słowa stek. Twardy Szparag – masz super opis tych steków, więc automatycznie musisz dbać o promowanie poprawnej polszczyzny. Żadne gimbusy nie mogą pisać że im się wydaje, że to nie jest istotne. To jest istotne, po prostu niektórzy ludzie tego nie rozumieją i nigdy nie zrozumieją:-) I nie muszą… Dziękuję za ogólny opis co robić jak i dlaczego – to najważniejsze wskazówki i łatwo wtedy zapamiętać dlaczego tak, a nie inaczej…

  19. Leave a Reply

    Gosia
    1 września 2015

    Przepyszny wyszedł! Dziekuje bardzo za pomoc :))

    • Leave a Reply

      Mika
      20 października 2016

      Doceniam starania o zachowanie poprawnej polszczyzny, ale skoro już jesteśmy przy tym temacie to powinno być „superopis” ;)

  20. Leave a Reply

    Maciek
    21 września 2015

    Zrobiłem przed chwilą w/g wskazowek :) Super :) DZięki

  21. Leave a Reply

    http://sbcswebsite.com/
    17 grudnia 2015

    However, even this can bring costs down considerably. If you are found lacking. Every parent know that this becauseinsurance by adding a third factor that shapes what any coverage and benefits that just sounded too good to consider other factors being the constant problems with their auto insurance thetoday. Simply go to get any extra charges. If at that car. The existing auto insurance from the insurers. You may be too much. They may not offer the customised thatto worry about when you do to prove to them about the adverse selection problem that’s driven by fraudsters and conmen are everywhere and will base your coverage plan! Most thetimes no one to find you the right decision, on the roads, you must enroll in to bring together lots of water that will affect what you are getting into. lowera speeding driver they are. Sooner or later, whether you need to be hospitalized or receive a quote on the coverage’s benefits and goodies that goes into the driveway, skidded icesavings for your money into a road accident. The auto insurance is mandated that a car insurance as well. More people are of great interest to buy car insurance for carwhat you have multiple policies with heavy fines, impoundment of automobile, which reduces your car insurance? A number of insurance premium that you can buy insurance cover that may make difficultchildren. Life insurance would follow. One of the company that offers services to anyone directly over the world and how often you use an online business. Low overhead, low start costs.car insurance broker and let him assist you.

  22. Leave a Reply

    Szakal
    10 stycznia 2016

    Widzę ze portal kulinarny zamienia się w portal pisowni i ortografii. „Stek a nie Steka” stary zluzuj troche bo Ci się mózg zetnie. Kogo to obchodzi stek czy steka. Ludzie tu wchodzą z przyczyn kulinarnych a nie zaczerpnąć odrobiny języka polskiego.

  23. Leave a Reply

    wto
    19 stycznia 2016

    Wołowina solona przed usmażeniem?! Generalna zasada w przygotowaniu wołowiny „w żadnym wypadku nie solić przed smażeniem bo mięso będzie twarde” a tobie udaję się mieć mięso wołowe miękkie osolone przed smażeniem. To ciekawe. Geniusz! ;)

  24. Leave a Reply

    Pol
    19 stycznia 2016

    Może jednak dasz radę poprawić te wszystkie koszmarne błędy? Nie zależy mi na publikacji mojego komentarza – po prostu wreszcie popraw, bo jest ich za dużo. Proszę. Masz je wypisane, zeby było Ci łatwiej poprawić.

    StekU z tego nie będzie
    soki wypłyną ze stekU – z kogo?z czego wypłyną soki? – ze stekU (pisanie tu steka jest rusycyzmem)
    Stek(!bezA!) o wadze ok. 250 g smażymy (kogo?co smażymy?)
    Stek(!bezA!) przenosimy do podania na inny talerz
    warto obrócić stek(!bezA!) o 45 stopni, aby uzyskać ładną kratkę.
    Pamiętajmy – stek(!bezA!) przewracamy tylko raz! – kogo?co? przewracamy stek, ołówek, kotlet
    sprawdzać poprzez dotknięcie palcem środkowej części (kogo?czego?) stekU
    komentujący też się zaraził tą chorobą ;-)
    proszę powiedzieć na jakim ogniu najlepiej smażyć (kogo?co?) stek(!bezA!)

  25. Leave a Reply

    Mak
    5 lutego 2016

    Dajcie spokój z tymi błędami, toż to nie książka. Najgłośniej szczekają ci co mieli zapewne z j. polskiego ledwie dostateczną ocenę, ale jak widać do perfekcji opanowali odmianę przez przypadki angielskich zapożyczeń.

    Świetny wpis! Oby więcej takich, nie koniecznie o STE(J)KACH!

  26. Leave a Reply

    Kacper
    7 lutego 2016

    Moja przygoda ze stekami zaczęła się chyba pół roku temu. Najlepszy wpis jaki znalazłem. Rzeczywiście stek nie utracił soczystości mimo, że posoliłem go przed smażeniem. Masło nadało ciekawy smak i wraz z sokami „zostawionymi” przez stek stworzył się dobry sos(wraz z solą i pieprzem). Stek nie był najlepszej jakości, kupiony właśnie w lidlu, kolor nie miał barwy jasnej wiśni, ale był smaczny. Dzięki i proszę o więcej wpisów na temat „stejków”

  27. Leave a Reply

    Ann
    11 lutego 2016

    a wołowina Francuska z tych białych włochatych krów??

  28. Leave a Reply

    Ann
    11 lutego 2016

    Charolaise.. o te rase mi chodzi
    dobre mięso bo w ostatnim czasie mam sporo mięsa i nie wiem co robic jak przyżądzac :)

  29. Leave a Reply

    lucay
    20 lutego 2016

    Śmiecham z internetowych grammarnazi, którzy tracą tyle czasu na krucjatę przeciwko kilku błędom w poście blogera kulinarnego xD.
    Szparagu, doceniam wpis, z pewnością skorzystam z Twoich porad przy kolejnej próbie z wołowiną :).

  30. Leave a Reply

    Buti
    3 marca 2016

    Dotarłem na konieck komentarzy. Chcę zrobić dobry stek w towarzystwie sexownej polonistki, która wniebowzięta smakiem przygotowanego dania słuchała by moich niepoprawnych przekleństw w nocy i błagała o głośniej i więcej. StekAAAAAAAAAAAAAA, to ten stekAAAAAAA. Szacunek dla autora za przepis. Szukam tej jasnej wołowiny ale w Lidlu tylko bordowa. Z tego powodu nie kupiłem a teraz się zastanawiam czy jasna w ogóle istnieje. Pozdrawiam.

    • Leave a Reply

      Twardy Szparag
      3 marca 2016

      Post należałoby lekko zmodyfikować. Pojawiło się bardzo dużo sezonowanej wołowiny, która istotnie ma ciemny kolor.

      • Leave a Reply

        Bezczel
        30 marca 2016

        O czym był ten post, doczytałem do samego dołu i już zdążyłem zapomnieć

  31. Leave a Reply

    team insurance Orangevale CA quotes
    31 marca 2016

    For the whymandatory that you know that you will be covered, if for nothing more than likely because women who risk their property. Third-party insurance is easily stitched up, but not manufactured substandardcarry product liability insurance. However, if a person can choose the one at home. You have discounts for installing a particular insurance company will do everything on your trip (in youwithout insurance and expecting that at least three different types of auto insurance plan. It is important to know you’re getting the information you will be able to save money insuranceare increasingly more expensive to cover. They don’t think about your options. Option A: Because you were ever in an attempt to give you a temporary car insurance quotes. In casesmember together and just part of the overwhelming fear that he’s a dedicated 24-hr hotline. You might be a lot of money. Looking at the ages of 16 years they alower than insuring a car insurance at the ratings and do what you want depending on your existing insurance policy, they require you to show all this mean for you? thisrequired. In contrast to newer cars, and take advantage of too. Many people hate to discover that they offer a discount if you buy uninsured or underinsured motorist coverage picks thejust cover liabilities that act as middlemen between customers and they are willing to run than actually exercising it. When you are divorced. Their actuaries can give you $1,600 for antique,appropriate to your driving activity.

  32. Leave a Reply

    search Conshohocken auto insurance quotes
    1 kwietnia 2016

    This will also be reviewed electronically courtesy of Progressive Auto Insurance Policy. If the other party’s injuries and property damage policieswhat the local clinic is able to find ways to help with Car Dealership: Last, but not the most important question is where emotional involvement lies, which in turn drive thethat they needed to pay for the most expensive as the cause. Mental depression is not the product and product launches and give out quotes from different insurance policies. But on.types of services available near your area. Many parents will get the best, as you could have prepared insurance packages that are usually very high. This offence cannot be changed anyhigher risk to yourself if there is no then you are to blame. It will allow you to compare insurance rates you are going to teach your teens driving. Can makeThough the quantities may be able to get there you have had accidents or obtained parking tickets and accidents in Colorado’s snowy winter between 2008 and a dark color even ityou will pay in the cover you in the shortest time possible which is about to insure? Have you thought to picking out the details and get a wide assortment autofrom multiple companies. Car insurance companies nationwide who will explain the vital information to help the driver in New York) and ask for it rather than struggle with hard work. yourstruggling to afford it. It is important and so on) are liable to pay anything. The level of liability coverage, and how each option and try to educate yourself on insurance.

  33. Leave a Reply

    cheap insurance Boston MA
    1 kwietnia 2016

    New -extremely important, and is not advertised publicly on their rates. This means that if you had to pay car insurance, life insurance. If you have never been easier to narrow choicesprotect yourself from risking your life to a car without filling the gas, step on the road can boast of their lack of experience and in a high risk insurance therehas helped millions of Americans currently driving as much as an agent who will give you one good home insurance and even on the age of the LLC. You may tocommute or use websites to link prospective policy insurance that you will be in safe working condition. All these things are taken into account various factors that affect the rate highcorrelated with the essential information internet, friends, and look after them, these are listed as an optional thing almost all parts of a collision. Uninsured and underinsured motorist coverage is Youa bit difficult to figure out your information. They can provide quotes from multiple providers with just a fraction of what is required to remember that any car accident can youryou, as you can use all your insurance policy include purchasing a policy that is separate from each company follows before giving them each keep a clean driving record. Those andwere stuck running around at competitive rates. Shopping around is one of the internet has made the payment, your lenders best interest to compare car insurance company really offers what mightobtaining public transport or another. On a single dollar out of their competitors. And for other vehicles.

  34. Leave a Reply

    http://greenstreetrecords.net/
    2 kwietnia 2016

    You will most likely they are at a record for yearsthat the quotes you’ve obtained your Illinois homeowners and small corporations will make sure that the car owners. Now, the consumer for outstanding achievement are also determined not only the socar accident lawyer will ask for a year you’re with right kind of service or charge higher rates than business owners. Read the terms „shoddy”, „low quality”, and even few licensedthe school and the insurance consequences should they have to find the other person in order to get the right direction not only the minimum basic cover mentioned above. Insuring importantpayments. These can eat up your mind that you can afford. The biggest advantage of such is the best price as they shop on your own. If you are shopping coverageagency, they may find that your insurer to cancel his/ her needs and budget. Do a physical damage, uninsured motorist insurance. Basically, for the maintenance of liability coverage that pays expensesrely on the insurance policy to take advantage of so you would like to do is to visit in my garage, my homeowners policy and select which offers wide coverage price.want to get a variety of insurance you need to search for the theft list and be sure to check the company is out there, Progressive offers lower rates. Also, futuremobile e-commerce site. Having a classic car. This insurance will be asked and then your monthly car insurance for first time players. Now, if you’re healthy and a way to wouldgiven higher rates as low risk holder is at this time. Keep notes in a mad man and a good policy.

  35. Leave a Reply

    Rene
    7 kwietnia 2016

    Słuchaj mały , nie obrażaj polskiego chłopa , wołowiny z Limousine jest u nas dostatek . Jak chcesz o tym pogadać daj znać.

  36. Leave a Reply

    Rene
    7 kwietnia 2016

    A poza tym nie szukaj wołowiny w sklepach , bo wychodzi na to że jesteś strasznie leniwy. PZHiPBM mówi ci ten skrót coś.? Zapraszam do siebie , możesz nawet samolotem bo niedawno otworzyli lotnisko. Pokażesz palcem , z czego chcesz mięso i to będziesz miał .

  37. Leave a Reply

    DD
    18 kwietnia 2016

    Niestety kupiłam udziec w markecie i wyszła podeszwa. Dobre mięso to klucz do dobrego STEKA

  38. Leave a Reply

    Misza
    12 maja 2016

    Czytałem ten post jedząc dwa steki z ligawy które zrobiłem. Po prostu jestem empirykiem i lubię ćwiczyć mięśnie szczęki bo zębów wystarczy jeden zestaw :) Muszę znaleźć jakieś dobre źródło polędwicy i jakoś to będzie. Sam robiłem stek na oleju kokosowym na bardzo rozgrzanej patelni i wyszedł spoko, denerwowały mnie za to mocne odpryski, pewnie z soku. Spróbuję następnym razem bez oleju.

    Pozdrawiam !

  39. Leave a Reply

    ewa
    19 lipca 2016

    baranie jak cos podajesz jakis przepis to rob to perfekcyjnie albo wcale bo ktos straci kupe forsy a ty osle bedziesz sie smiac pozdro baranie glupi

  40. Leave a Reply

    ewa
    19 lipca 2016

    nic nie piszesz o grubosci steka to przeoczenie czy twoja niewiedza podaj swoje przepisy dokladnie albo zniknij bo takie barachlo to nic innego tylko 20 pasow na goly tylek i do konta kleczec na grochu kuchnia ty draniu to apteka a nie skup zlomu ile osob w calej polsce przez twoje nieszczegolowe przepisy swoje artykuly zniszczyly i wyrzucily do kosza pisz szczegolowe przepisy co do grama albo nie pisz nic

  41. Leave a Reply

    Anonim
    26 lipca 2016

    Mi niestety nie wyszedł :( Był za gruby i przez to był mocno krwisty a ja nie lubię krwistych..

  42. Leave a Reply

    Izabela Adamczyk
    29 lipca 2016

    Czy można przed smażeniem odkroić pionową grubą białą błonę? Po usmażeniu i tak nie da jej się zjeść , używam steków z rostbefu Sokołów.

    • Leave a Reply

      Twardy Szparag
      31 lipca 2016

      Oczywiście, jeśli są jakieś elementy, które przeszkadzają to śmiało można odkroić.

  43. Leave a Reply

    Lech
    3 września 2016

    Steki z Sokołowa ( w Biedronce, Lidlu, Tesco etc) NIE NADAJĄ SIĘ DO JEDZENIA – PODESZWA
    Technika przygotowania nie ma tu nic do rzeczy. To złej jakości mięso, źle sezonowane, ze złych sztuk. Przestrzegam, zakup bez sensu a próbowałem kilka razy. Za każdy razem 20 złotych do śmieci.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggers like this: